Siste nytt

Det berget gir

22/11/2018

Denne boka handler om et av verdens hardeste og mest slitesterke naturlige bygningsmaterialer – Altaskiferen.

Vi møter både skiferen og noen av dem som har brutt den i Steinberget. Mange vil kjenne seg igjen i beskrivelsene av lokale problemstillinger og konflikter, i hverdagssituasjoner og i arbeidsliv. Men boka har også et videre perspektiv gjennom framstillingen av en del av Norges bedrifts- og næringslivshistorie etter Andre verdenskrig. Norsk distrikts- og industripolitikk i etterkrigstiden la betingelser for skifernæringen og dens utvikling. Den ville sett annerledes ut dersom politiske myndigheter og andre aktører hadde hatt mer innsikt i det grunnleggende håndverket. For den tradisjonelle skiferdriften er et håndverk! Den er basert på genuin kunnskap og kroppsliggjorte ferdigheter. Tilegnet gjennom erfaring, og ofte overført fra far til sønn. Vi møter enkeltpersoner og fortellinger fra Steinberget. Men boka følger og forklarer også de prosesser og beslutninger både lokalt og på øverste politiske plan, som har formet skifernæringen og drivernes arbeidsliv fra gjenreisningstiden og til i dag.

Bak i boka følger noen visuelle eksempler på Altaskiferen i bruk − både her hjemme og ute i verden.

Til sammen er dette blitt et veldokumentert og vesentlig verk om en viktig epoke, et spesielt håndverk og en særegen og dramatisk virksomhetshistorie i landet vårt.

Om forfatteren: Merete Camilla Ødegaard (f.1962) er utdannet sosialantropolog og ansatt som konservator på Verdensarvsenter for bergkunst – Alta museum. Hun har lang erfaring fra arbeid på ulike museer i både Norge og Sverige. Dette er hennes første bok.

«Merete Camilla Ødegaard har gjort en flott jobb med skifernæringens bedriftshistorie. Det er blitt en spennende historie, og hun klarer å overbevise leseren om at hovedproblemet i denne historien er sentralmaktens manglende forståelse for rasjonaliteten i den tradisjonelle driftsmåten, ja mangel på respekt for den lokale kunnskapen om Steinberget. Kapitlene som beskriver livet og arbeidet i Steinberget, kompletterer og bidrar med viktig forståelse og innsikt i skiferdrivernes vilkår. Ødegaard skriver godt og lett, og det har blitt en bok av høy kvalitet.»

Jens Petter Nielsen, professor i historie, UiT – Norges arktiske universitet

I salg fra 20. nov. 2018.
272 sider
Gjennomillustrert verk
Lansering: 22. november
Ib. Kr. 398,-

 

Pascal på norsk

10/11/2018

Pascal Dupuy er kjent for sin macaron og sin fraisier, men visste du at Norges mest kjente franske konditor også elsker bløktake?

Etter mer enn 30 år i Norge har Pascal bestemt seg for å gjøre den norske bløtkaken mer forførende, formkaken en anelse saftigere og rullekaken mindre smuldrete.

I Pascal på norsk smelter kremen på tungen, mens epler fra Hardanger, rabarbra fra hagen og jordbær fra Valldal gir deg syrlighet og sødme. Og hvorfor ikke bruke vaffeljernet når du steker butterdeigen neste gang?

Pascals fantasi og franske finesse møter norske tradisjoner og råvarer. Det er lettere enn du tror å lage saftige kaker.

I salg fra 1. nov. 2018.

200 sider
Praktbok
Foto: Sune E. Frøyseth
Design: Svovel / Ellen Renberg
Redaksjon: Emma Therese Hansen
Utsalgspris kr. 398,-

 

Tysk riesling

17/10/2018

Ingen annen drue er mer matvennlig enn riesling!

Syrestram, sødmefull, frisk og kompleks. Ingen annen drue kan skilte med samme tydelighet, nerve og sjel som riesling.

Walter Kieliger og Merete Bø

Walter Kieliger og Merete Bø

Tysklands mangfoldige jordsmonn gjenspeiles i rieslingens unikt brede og rike smaksspekter. Det finnes ikke den mat som ikke en god riesling kan passe til.Druen fortjener at mange flere blir kjent med den.

Derfor ønsket Walter Kieliger (sjef ved Frognerseteren restaurant), Merete Bø (vinekspert i Dagens Næringsliv) og fotograf Sune Eriksen å lage denne boken.

De tar oss med på en reise i fem av Tysklands mest kjente vindistrikter: MOSEL, RHEINGAU, RHEINHESSEN, PFALZ og NAHE. Med god vin kommer vidd, harmoni og vennskap.

Vi møter landskapet, vinen, kulturen og produsentene. Disse formidler med overbevisning at vin er vitenskap, og vin er lidenskap. Vin er hardt arbeid, og vin er den største glede!

Praktbok
Gjennomillustrert / Fotograf: Sune F. Eriksen
240 sider
Uts.pris: kr. 398

 

Velkommen til Grini

10/10/2018

På Grini har det vært folk i et par tusen år. Det er funnet synlige spor etter dem. Her har vært frodig landskap og godt jordsmonn for trivsel og virksomhet av ulike slag.

Det første skriftlige dokumentet fra Grini kan du finne i denne boka, det er et domsdokument fra 1348. For øvrig har vi funnet fram et par dokumenter fra henholdsvis 1600- og 1700-tallet.

Av eier-galleriet fremgår hvem som har eid Grini gjennom drøye 360 år. Eierne er etterkommere etter Morten Lauritzen og Ole Ellefsen. Ellefsen-slekta siden 1854, da min tippoldefar Ole Ellefsen kjøpte Grini av baron Herman Wedel Jarlsberg, svigersønn av Peder Anker på Bogstad. Før dette hadde Grini ligget under Bogstad i omkring 200 år.

I respekt for dem som har gått foran, og i takknemlighet overfor min egen slekt, vokste smått om senn ønsket om å utgi en bok om Grini fram. Og hva er vel en bedre anledning enn ens egen 70-årsdag? Det kjennes godt å kunne overføre Grini i tekst og bilder til barn og barnebarn.

Det heter seg at en skal gi gården videre i en bedre stand enn da en selv tok over. Jeg håper mine 34 år i førersetet har bidratt i så måte.

Boka inneholder både eldre og nyere historie samt noen artige historier underveis. Her er både alvor og skjemt.

Jeg ønsker herved alle lesere, venner, golfere, familie og folk som er interessert i vakre Østre Bærum velkommen til gards og til boka!

Stor takk til forfatterne Trygve Christensen, Tor Christian Bakken og Andras Gjølme.

Takk også til fotograf Ingrid Harboe. Og designer Mona Dahl.

Grini i mars 2018

Kjell Günther-Ellefsen

Gjennomill.
240 sider
Kr. 398,-