Åshild Ulstrup

100 pluss

100 pluss gir et frodig og sammensatt bilde av hvordan det har vært å leve i kongeriket Norge i et århundre preget av store omveltninger. Til sammen utgjør disse portrettene ikke bare et stykke levende norgeshistorie -- kanskje de til og med gir noen svar på alderdommens gåte.

100 pluss er et unikt dokumentarisk prosjekt. For de er fra 100 til 107 år gamle, de ni mennene og åtte kvinnene som her forteller om sine liv. Vi møter ulike skjebner, fra hele landet, men én ting har de felles: Undringen over at de er blitt så gamle. For hva er det som særpreger våre aller eldste? Har de hatt noe som vi andre ikke har? Sterkere vilje? Åpnere sinn? Større mot? Mer latter? Lavere krav? Bedre tid? Eller skyldes det maten og erotikken?

Hushjelpen Klara Charlotte Bjørkquist tjente andre hele livet, og har plutselig begynt å banne på gamlehjemmet: ”Det er vel noe som skal ut, da.”

Skogbruker Karl Dølven fra Tyristrand var på jakt med Mikkjel Fønhus, og var den første i bygda som hadde bil – en Chevrolet.

Folkehøyskolerektor Johannes Bondevik er stolt av Kjell Magne – minsteguten – som vi møter på bilder i matrosdress og vannkjemmet hår.

Mørkredde Karen Strinæs gjette alene i skogen fra hun var seks, og sov med armen stukket inn i klaven til bjellekua, for å holde øye med buskapen.

Fengselsbetjent Jørgen Rustad var dobbeltagent under krigen, og det første mannfolket som trillet barnevogn på Gjøvik.

Julius Bartholdsen overlevde ved et under livet som fangstmann lengst nord. I dag løper Julius opp og ned trappen to hundre ganger daglig, for å holde seg i form.

Lilleba Ihlen giftet seg med industriherren – som nå er 105! – og reiste verden rundt på første klasse.

Alette Sundberg har mest hun ikke kan fortelle.

Sagt om 100 pluss

– Dette er en bok som maner til ettertanke. Både om hvordan samfunnet forandrer seg, og om hvordan menneskene forandrer seg – hvis de nå gjør det. Boka anbefale alle, gamle og unge!
Linn T. Sunne, Oppland Arbeiderblad

Åshild Ulstrup (f.1934 på Valen i Sunnhordland) har 40 år bak seg som journalist i NRK Radio. Hun er kjent fra programserier som På livet laus, Middagsstunden og Sånn er livet, i tillegg til en lang rekke egne dokumentarprogrammer. Hun har skrevet sju bøker.

Rolf Aagaard (f. 1945 i Risør) har portrettert bidragsyterne i Hundre pluss. Aagaard har i 40 år vært en av Norges fremste portrett- og reportasjefotografer, siden 1970 i Aftenposten.

ISBN (innbundet) 9788280711007

Kjøp boken


Innbundet »© Dinamo Forlag 2019

Footer logo