William Burroughs

Junkie

William S. Burroughs er en av beatgenerasjonens store navn fra 1950-tallets USA. Med JUNKY (1953) ble han banebrytende for modernismen både i litteraturen og kunsten for øvrig. Han hørte til kretsen rundt de yngre beatikonene Jack Kerouac og Allan Ginsberg. Sistnevnte var Burroughs´ litterære agent. Disse forfatterne utfordrer selve forfatterposisjonen og skaper en ny litteratur bl.a. fordi de tar seg friheter forfattere før dem ikke har gjort. "Beat" betyr "utslått".

Dette er en selvbiografisk roman om utenforskap. Handlingen er lagt til 50-tallets New York, New Orleans og Mexico City. Burroughs gir et usentimentalt portrett av livet som homofil og dopavhengig. Han gjorde en klassereise fra en solid borgerlig bakgrunn ned til junkiens svarteste hverdag. Han gjør det i et USA som var livredd for ethvert avvik fra samfunnsnormene.  JUNKIE viser hvordan man i denne tiden knyttet kommunisme til dopmisbruk (opiater) og narkohandel. Burroughs skriver i et rått, strippet språk.

Sagt om Junkie

”… et motkulturelt ”ikon”, en homofil korsfarer, genierklært forfatter, beatgenerasjonens teoretiske alibi og en erfaren heroinist. Burroughs er en av de mest kontroversielle og komplekse skikkelser i moderne litteratur.”                 Henning H. Bergsvåg/Nettbiblioteket, Bergen Offentlige Bibliotek

”Det handler om forfatterrollen. Posisjonen. Beatpoeten. Han står mye friere. Skaper seg et rom der han kan skrive fra. Det mest dekkende ordet for beatlitteraturen er FRIGJØRING.

” Frode Grytten, intervjuet av Henning H. Bergsvåg, Nettbiblioteket, Bergen Offentlige Bibliotek

”Burroughs er skummel! Mer maskert enn de andre. Det kan ha med sjanger å gjøre. Han beveger seg inn sci-fi-sjangeren innimellom.”

Nils-Øyvind Haagensen, intervjuet av Henning H. Bergsvåg/Nettbiblioteket, Bergen Offentlige Bibliotek

Oversatt av Sverre Knudsen.

Forord av Audun Vinger.

Om forfatteren

William S. Burroughs ble født 5. februar 1914 i St. Louis, Missouri, USA. Han var forfatter, filosof, essayist, samfunnskritiker og kunstmaler. Burroughs døde 2. august 1997 i  Lawrence, Kansas, USA. Han har 18 romaner og en rekke noveller, korttekster, artikler med mer i sin produksjon.

ISBN (innbundet) 9788280713049

Kjøp boken


Innbundet »© Dinamo Forlag 2019

Footer logo