Trond Jacobsen

Kinas skjulte prinser

De siste 20 årene har Kinas kommunistparti tatt æren for å ”løfte flere hundre millioner mennesker ut av fattigdom”. Samtidig forsøker partiet å skjule det faktum at mange av dets egne ledere er blitt milliardærer. Hele 70 prosent av verdiene i landet eies i dag av 0,4 prosent av befolkningen. På Forbes’ lister over verdens rikeste mennesker finner vi Kinas ”røde kapitalister” – sønner og døtre av landets kommunistiske pionerer. Det er disse som har fått kallenavnet ”prinser”.

Den første av prinsene heter Deng Pufang og er sønn av avdøde Deng Xiaoping, ”Kina sterke mann”. I denne boken følger vi ham og familien hans fra kulturrevolusjonens dager (1966–76), da Pufang ble skadet for livet, via massakren på Tiananmen-plassen i juni 1989 og videre til privatiseringen av Kinas næringsliv, som gjorde mange av prinsene til milliardærer. Pufangs egen stemme, kryssklippet med forfatterens fortelling, gir oss en unik innsikt i det interne maktspillet og den utstrakte korrupsjonen som har preget Folkerepublikkens historie, og som ser ut til å fortsette under landets nye leder, Xi Jinping.

«Det er sjelden jeg leser en så velskrevet fortelling. I tillegg er den jo høyaktuell – med tanke på at Kina spiller en stadig viktigere rolle i verden. Forfatteren røper at han har solide kunnskaper om denne fasen i Kinas historie, om familien Deng og ikke minst Deng Pufang, selve hovedpersonen. Analytisk er han svært god. Så jeg bøyer meg i støvet og kan bare gratulere forfatter og forlag.»

Torbjørn Færøvik i konsulentuttalelsen

Trond Einar Jacobsen (f. 1957) har arbeidet som forfatter, journalist og gallerist. Han begynte sin karriere som finansjournalist i Aftenposten på midten av 80-tallet, og debuterte som forfatter i 1990. Han har tidligere utgitt tre bøker, inkludert Sønnen (Aschehoug, 1995), som på en måte er innlemmet i årets bok. I 1996 etablerte Jacobsen et kunstgalleri, og frem til i dag har han drevet med salg av kunst både i Norge, Frankrike og Kina. Han er gift med en kinesisk kunstner. De bor vekselvis i Oslo, Menton og Beijing.

ISBN (innbundet) 9788280712547

Kjøp boken


Innbundet »© Dinamo Forlag 2019

Footer logo