Hans Fallada

Lille mann – hva nå?

Det er denne romanen den tyske forfatteren Hans Fallada er mest kjent for. Den ble skrevet i 1932 og ble i sin tid en internasjonal suksess, med oversettelser til en rekke språk, deriblant norsk.

I romanen gir Fallada oss et bilde av økonomiske nedgangstider i Tyskland i årene mellom første og andre verdenskrig, med fattigdom og arbeidsledighet.

Hovedpersonene Johannes Pinneberg og hans venninne Emma Mörschel, kalt Lille lam, får vite at hun er to måneder på vei. De gifter seg i all hast og bor under beskjedne forhold i den nordtyske byen Ducherow. Kort tid etter blir Pinneberg sagt opp fra sin stilling i en kornforretning. De flytter til Berlin, der Pinnebergs mor ved hjelp av sin venn skaffer Pinneberg en stilling i en klesforretning. På jakt etter bolig havner de på et loft hos snekkeren Puttbreese. Barnet blir født.

Etter kort tid settes Pinneberg under press på jobben – salgskvoten skal oppfylles. Pinneberg blir etter hvert arbeidsledig, og de flytter inn i kolonihagehytta 40 km utenfor Berlin. Under en tur inn til byen for å hente arbeidsledighetstrygden opplever Pinneberg å bli behandlet som en kjeltring av en politikonstabel på gaten. Nedverdiget våger han seg nesten ikke hjem igjen, han gruer seg for å se Lille lam i øynene etter dette.

Oversatt av Nina Zandjani.

ISBN (innbundet) 9788280712790

Kjøp boken


Innbundet »© Dinamo Forlag 2019

Footer logo